GELIBRE

Ass.per a la protecció mediambiental de l'Atzúbia

1/28/2006

l'AJUNTAMENT APROVA EL PAI DE LA MOLETA



El Gelibre nevat
L’Associació per a la defensa de l’entorn natural de l’Atzúbia, GELIBRE, ha de condemnar una vegada més el desficaci urbanístic que el Partit Popular ha triat per al poble de l’Atzúbia. De res no serveix que el Parlament Europeu i la Comissió qüestionen una vegada més el model valencià de creixement urbanístic, ni que el creixement econòmic a costa del medi ambient siga, com ha dit el director de l’últim informe internacional sobre l’índex de gestió ambiental, “un mal camí, que a la llarga passa factura”; ni tampoc les alertes sobre els dèficits hídrics ni dels consums excessius d’aigua.
Dimarts dia 24 de gener el PP de l’Atzúbia va aprovar el tercer PAI (el de la Moleta) que els faltava per a perpetrar el genocidi urbanístic d’aquest municipi de la Marina Alta. En definitiva més de 600 cases que s’afegiran a les dels altres dos PAI’s que van aprovar el passat 21 de desembre (també abans que s’aprovara i entrara en vigor la novíssima legislació urbanística). Total, prop de 1500 cases més que, afegides a les de la urbanització existent -el Tossal del Llop- i que segueix amb un creixement continuat, comportaran un cada vegada més desmesurat consum d’aigua que s’extraurà irremissiblement de l’aqüífer de Mustalla, una unitat hidrogeològica fonamental per al manteniment i provisió de la marjal Pego-Oliva. Qui assumirà les culpes i se’n farà responsable quan tinguem un aqüífer sobreexplotat i el parc natural desabastit? Se’n faran càrrec els que ara aproven els PAI’s, no sabem si interessadament, com si contractaren una orquestra i que no tenen, després de 26 anys al govern municipal, un altre model de poble que la desmesura urbanística?. De res han servit les al·legacions de veïns i propietaris, de res han servit els escrits presentats davant de l’Ajuntament que ha actuat amb tota la mala fe possible:

1.- El projecte va ser redactat per l’anterior arquitecte municipal, que va dimitir “per motius personals” després d’haver fet de portaveu de la promotora davant els regidors i davant els propietaris. És a dir va ser jutge i fiscal de tot el procés. Signa el projecte de la promotora Residencial Adsubia SL i també el de la modificació de la norma III que comporta reclassificació de sòl i actuació urbana que –disfressada d’interès general- facilita l’evacuació de pluvials del PAI la Moleta.

2.- No s’han contestat les al·legacions presentades, algunes tan “polítiques” com que afecten a la titularitat de les propietats, als sistemes de reg afectats (i no contemplats en el projecte), suposem que desestimades però desconeixem per quina autoritat, comissió o tècnic ja que no van ser tractades en el plenari de l’aprovació (el mateix va passar amb els dos PAI de Forna). Únicament contesten amb un informe alternatiu a l’estudi arqueològic presentat per Josep A. Gisbert del Museu de Dénia, que en paraules del senyor alcalde afecta a “uns margets que si no arrimes les mates no els veus”. Amb paraules així defineix el Partit Popular la història del Poble Valencià. Subscriu açò el Molt Honorable President de la Generalitat i el seu conseller de Territori?

3.- La convocatòria del Plenari va ser d’allò més democràtica: notificació als regidors diumenge de matí amb convocatòria d’urgència per al dimarts, resposta de l’alcalde “si mos esperem li afecta la nova llei”. Segurament per això han menyspreat la nostra associació i tots aquells que en algun moment han demanat explicacions sobre els PAI del nostre terme en els últims mesos, volien que no els afectara “la nova llei”. Alguna cosa tindrà la “vella llei” que els afavoreix! El senyor Blasco i el senyor Camps podrien pensar-s’ho abans d’acceptar aquesta violació de l’esperit de la llei d’una manera tan descarada.

L’associació Gelibre no pensa quedar-se quieta davant aquesta barbaritat tantes vegades denunciada. Esperàvem una altra resposta d’una administració local i autonòmica preocupada per la “marca Valencia”: com podran amagar als ulls d’Europa les destrosses paisatgístiques, socials i mediambientals? Pensem arribar fins al final, volem parar aquestes barbaritats amb les armes que ens dóna la democràcia participativa, ben lluny del caciquisme i la manipulació propiciats pel PP de l’Atzúbia, només demanem que hi haja una moratòria urbanística mentre es redacta un Pla General, no és demanar el cel en la situació actual del l’urbanisme valencià, és el que estan fent quasi tots els municipis que tenen una miqueta de trellat i volen donar un futur adequat a mitjà i llarg termini a la seua població actual i futura.
El PP té la clau a la mà del futur de l’Atzúbia i l’ha aprofitada per carregar-se’l, algú pot imaginar-se com serà el poble en un futur mitjà amb 6000 habitants sobrevinguts (quan mai no ha arribat als mil) sense infrastructures, sense serveis amb una sèrie de poblacions aïllades en dos nuclis urbans envellits i no desenvolupats, i quatre urbanitzacions a les seues muntanyes?
A l’Atzúbia i a la comarca, a curt i llarg termini, hi haurà molts perdedors i molts pocs guanyadors en tot aquest descontrol urbanitzador, disfressat de creixement i de progrés, però des d’un punt de vista social, econòmic i ambiental insostenible.


L’Atzúbia, 25 de gener del 2006